, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Foodporn: Beet salad with nuts

12:09:00 PM


červená řepa rukola ořechy sýr

Jak jsem již zmiňovala v předchozím příspěvku se salátkem (zde), nejsem žádná velká kuchařka a nikdy jsem se to ani neučila. Zato ale ráda experimentuji a zkouším různé chutě. Jako malá jsem samozřejmě spoustu jídla nejedla a spousta mi zůstala dodnes. Například omáčky, ty opravdu nemusím, až na rajskou od maminky. Po té bych se utloukla. A mezi jedno z nich patřila i červená řepa, kterou mi nutili ve školní jídelně.
Jednoho krásného dne mě však v restauraci Na Rychtě zaujal salátek s nakládanou řepu a kozím sýrem v mandlové krustě, tak jsem do toho šla.  A byla jsem naprosto nadšená. Od té doby mamce plením zásoby nakládané řepy a ta se jen nestačí divit.
Když jsme byli naposledy nakupovat, hned jsem si do košíku přiložila i kousek kozího sýra a už jsem se těšila na večer, až si doma salátek udělám. Jenže, když jsem doma prohlížela zásoby, žádnou nakládanou jsem už nenašla. Tak jsem se se smutným pohledem podívala na tu čerstvou, kterou mi muž přivezl ze zahrádky, s tím, že ji budu muset uvařit. Hladová jak vlk jsem tomu nechtěla uvěřit a hned jse zkoumala, jestli se dá zpracovat i syrová a našla jsem.

A jak tedy na to? Budete potřebovat:

1 ks červené řepy
1 stroužek česneku
kozí sýr nebo nivu
balzamikový ocet nebo jeho redukci
olivový olej
ořechy / mandle nebo vlašské
ledový salát
hrst rukoly
koření dle chuti / sůl, pepř, směs koření Kotáni italského či provensálského 

Řepu oloupejte, nastrouhejte na hrubém struhadle a smíchejte ji s prolisovaným česnekem. Zakápněte trochou olivového oleje a směs pak dejte na rozprostřené listy ledového salátu a rukoly. Přidejte na kousky nakrájený sýr a posypte nasekanými ořechy. Nakonec to celé pokapejte pár kapkami balzamikového octa, či redukce, kterou jsem si naprosto zamilovala a dokořeňte dle chuti. Já nejradši používám Provensálské koření Kotáni.

So here I am adding english update, so everyone can enjoy this amazing salad. For this one you will need:

1 pc fresh beet
1 clove of garlic
goat cheese
balsamico vinegar or sauce
olive oil
nuts / almonds or walnuts
lettuce
rucola
spices to your taste / salt, pepper, Provance or Italian spices

So firstly peel the beet and grate it. Mix it together with minced garlic. Add little bit of olive oil and put the mixture on the lettuce and rucola leaves. Add pieces of cheese and chopped nuts. At the end add the balsamic vinegar and your favorite spices. Nom nom.

červená řepa rukola ořechy sýr
červená řepa rukola ořechy sýr
červená řepa rukola ořechy sýr

You Might Also Like

2 komentářů